Fotografii realizate in premiera de NASA arata o planeta cu riduri de batrinete, cu cicatrice de la eruptii vulcanice si cu un semn din nastere, in forma unui paianjen.
Cele peste 1.200 de poze realizate de naveta Messenger si facute publice la sfirsitul saptaminii trecute vin in sprijinul teoriei ca vulcani stravechi au impinzit Mercurul, ca planeta scade in dimensiuni si ca imbatrineste totodata, formind striatii care arata precum niste riduri. Alte imagini realizate ramin insa surprinzatoare si ii lasa, in continuare, in ceata pe cercetatori, relateaza Associated Press.

Forma de paianjen surprinsa in fotografie este „deosebita fata de orice am vazut pina acum in intregul sistem solar“, spune Sean Solomon de la Carnegie Institution of Washington. Imaginea arata ceea ce pare a fi un crater imens cu linii firave care pornesc radiar inspre exterior. Cea mai apropiata planeta de Soare a fost adesea asemanata, datorita nuantelor mate de alb si negru, cu Luna, insa noile fotografii, care au descoperit o parte nevazuta a lui Mercur, ne-o infatiseaza in nuante mult mai vii, de rosu inchis si albastru, precum si cu activitati vulcanice care au macinat-o in trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.