Se pare ca odata cu nevoia de scarpinat se activeaza si anumite parti ale creierului nostru, iar unele persoane pot suferi mancarimi cronice care pot sa le afecteze starea generala de sanatate.

"Studiul nostru arata pentru prima data cum calmeaza scarpinatul zona in care simtim o mancarime. Este important sa intelegem acest mecanism pentru a putea ajunge la terapii eficace, deoarece pentru unele persoane mancarimea poate fi cronica si le afecteaza starea generala de sanatate", a explicat dermatologul Gil Yosipovitch, unul din cercetatori.

La studiu au participat 13 voluntari sanatosi, de ambele sexe, care au fost suspusi la examinari prin rezonanta magnetica functionala, care arata zonele creierului care sunt active in timp ce facem diverse miscari. "Am fost surprinsi sa observam ca unele zone ale creierului asociate emotiilor si amintirilor neplacute deveneau mai putin active atunci cand voluntarii se scarpinau. Stim ca este o activitate placuta, dar nu stim de ce. Este posibil ca scarpinatul sa suprime componentele emotionale ale mancarimii si astfel sa produca multumirea", a mai explicat Yosipovitch. Acesta a mai adaugat ca au existat momente in care pacientii sai ii explicau ca se scarpina foarte mult, chiar pana le da sangele, pentru ca este singurul lucru care ii face sa scape de o mancarime cronica. Nu este un lucru recomandabil din cauza ranilor pe care le cauzeaza pielii, dar gasirea unei explicatii pentru acest proces ar putea duce la noi tratamente, care sa poata, de exemplu, sa neutralizeze zonele respective ale creierului.

Studiul mai arata ca unele zone cerebrale devin mai active in timp ce ne scarpinam, inclusiv cerebelul, zone asociate care participa la senzatia de durere, dar si zone care sunt asociate cu un comportament impulsiv. Acest lucru ar putea explica de ce ne este atat de greu sa ne oprim din scarpinat, spun cercetatorii.