Compuii derivai ai serotoninei („hormonul fericirii") prezeni in numr mare in banane cresc riscul dezvoltrii de boli nervoase, arat un studiu al cercettorilor americani de la Universitatea Harvard. Cea mai expus categorie este cea a femeilor peste 24 de ani, iar cantitatea de banane considerat periculoas este de 300 de grame zilnic, consumat timp de 100 de zile.

Consumul exagerat de banane are efecte depresive asupra multor persoane. Un studiu al cercettorilor americani, coordonat de dr. Keith Tenning de la Universitatea Harvard, arat c, in mod eronat, biologii consider c serotonina prezent in compoziia bananei este un "hormon al fericirii".

Ultimele cercetri de­mon­streaz c 20 la sut din numrul sinuciderilor din SUA se datoreaz com­puilor derivai ai serotoninei, coninui in banane. Recent, un alt studiu, realizat de psihiatrii de la Centrul Medical Universitar Cornell din New York arat c femeile tinere sunt de 12 ori mai expuse riscului de suicid deoarece creierul acestora este mai receptiv la derivaii serotoninei.