Compușii derivați ai serotoninei („hormonul fericirii") prezenți in număr mare in banane cresc riscul dezvoltării de boli nervoase, arată un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea Harvard. Cea mai expusă categorie este cea a femeilor peste 24 de ani, iar cantitatea de banane considerată periculoasă este de 300 de grame zilnic, consumată timp de 100 de zile.

Consumul exagerat de banane are efecte depresive asupra multor persoane. Un studiu al cercetătorilor americani, coordonat de dr. Keith Tenning de la Universitatea Harvard, arată că, in mod eronat, biologii consideră că serotonina prezentă in compoziția bananei este un "hormon al fericirii".

Ultimele cercetări de­mon­strează că 20 la sută din numărul sinuciderilor din SUA se datorează com­pușilor derivați ai serotoninei, conținuți in banane. Recent, un alt studiu, realizat de psihiatrii de la Centrul Medical Universitar Cornell din New York arată că femeile tinere sunt de 12 ori mai expuse riscului de suicid deoarece creierul acestora este mai receptiv la derivații serotoninei.