Fetele cu gatul lung, tinute prizoniere de autoritatile din regiunea thailandeza Kayan, sunt o curiozitate pentru straini si aduc bani frumosi turismului local

La granita nordica a Thailandei, principala atractie a turistilor o constituie femeile "cu gat lung". Tinute, asemenea unor sclave, intr-un sat-rezervatie, tinerele sunt obligate sa poarte in jurul gatului niste inele din alama, mari si incomode. Initial parte a traditiei locala, astazi doar o afacere condamnabila, chinul la care sunt supuse aceste femei a atras interventia dura a Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit BBC News, reprezentantii ONU au propus boicotarea turismului local, axact exclusiv pe imaginea femeilor cu "gatul lung". Drama refugiatelor thailandeze este cu atat mai mare cu cat, ajunse la maturitate, femeile nu isi mai pot indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului nu le-ar mai putea sustine capul. De dragul promovarii turismului local, autoritatile thailandeze le interzic femeilor cu gatul lung sa paraseasca regiunea. Oficialii ONU vorbesc chiar despre existenta unei adevarate "gradini zoologice umane" in provincia nord-thailandeza Kayan.

"Cu greu te poti abtine sa nu privesti. La capatul unui drum plin de noroi, in inima junglei thailandeze, cateva femei stau asezate la umbra. Isi plimba, din cand in cand, degetele de-a lungul inelelor de alama, serpuite strans de-a lungul gatlejurilor lor neobisnuit de lungi, ca de girafa. E incredibil...", isi incepe povestea un turist canadian, fascinat de capturile facute de aparatul sau de fotografiat. Imaginile arata femei cu gatul intepenit, prins intr-o structura metalica, la o distanta neobisnuit de mare de umeri, care cu miscari de robot, incearca sa vanda vizitatorilor ajunsi in acea parte de lume, diverse suveniruri. Par sa nu realizeze ca, de fapt, ele sunt, de ani de zile, atractia turistilor, veniti in numar tot mai mare in regiunea nord-thailandeza Kayan sa vada "femeile cu gat lung". Cum curiozitatea greu de stavilit a calatorilor aduce si profit, venitul extrem de mic al familiilor de refugiati din Bruma, majoritari in Kayan, a crescut considerabil.

ONU cere interventie dura pentru eliberarea prizonierelor

Natiunile Unite cer interventii dure pentru ca situatia dramatica a acestor femei sa se schimbe. ONU vorbeste chiar despre un boicot al turismului in zona pentru a se impiedica ceea ce a fost calificat drept "o gradina zoologica umana". Agentia pentru Refugiati din cadrul organizatiei sustine ca, in decursul ultimilor doi ani, autoritatile thailandeze au refuzat sa permita unui grup de 20 de femei din Kayan sa plece din aceasta tara, in ciuda unor oferte ferme de azil, venite din partea unor tari ca Finlanda sau Noua Zeelanda. Oficialii ONU au informatii ca femeile sunt tinute cu forta in Thailanda tocmai datorita rolului crucial pe care acestea il joaca in promovarea turismului local, transformat intr-o industrie. "Nu intelegem de ce nu le este permis sa inceapa o viata noua", afirma Kitty McKinsey, purtator de cuvant al Agentiei pentru Refugiati.

"Autoritatile thailandeze le tateaza pe aceste femei ca si cum acestea ar trai intr-o gradina zoologica pentru oameni", sustine McKinsey. "O solutie ar fi ca turistii sa nu mai mearga acolo, sa le vada", mai spune reprezentanta ONU.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.