La aproape un veac de existenta, Mos Stefan a decis ca e timpul sa aiba si carte de munca, pentru prima data in viata lui, dupa ce a fost si pana si prin Spania cioban.

Are peste 90 de ani si mai bine de 70 i-a trait printre oi. Ii place sa vorbeasca in snoave si sa nu spuna direct ceea ce gandeste. Stefan Grosu sau "Mos Stefan", cum il stie toata lumea, a auzit ca un om de afaceri din Lupeni angajeaza ciobani cu carte de munca. Salaraiul era motivant, 1.000 de lei, fata de pensia lui de veteran de razboi de doar 100 de lei.

Munca la stana nu il sperie, doar a trait mai bine de 70 de ani printre mioare. Meseria a mostenit-o din tata in fiu, iar oile sunt viata lui. "Mos stefan" are peste 90 de ani, sau, mai bine zis, "mai sunt trei luni sa fac 100 fara noua ani", cum ii place sa-si prezinte varsta.Zambeste sugubat si te priveste direct sa vada daca ai inteles cimilitura lui.

Fara sa stea mult pe ganduri l-a sunat pe intreprinzator, pe care oricum il cunostea de peste 20 de ani, sa ii spuna ca vrea sa se angajeze cioban la turma de 120 de mioare. "Cautam ciobani si m-am trezit ca ma suna Mos Stefan. Eu stiam un Mos Stefan, pe care il cunoscusem din 1987, dar si atunci era tot mos. Am intrebat care Mos stefan si, cand mi-am dat seama ca e acelasi, l-am intrebat daca mai traieste si am stabilit sa ne vedem. Ma gandeam ca va veni un om care abia se misca, dar m-am trezit cu acelasi Mos stefan pe care il cunosteam de 20 de ani, neschimbat", povesteste Emil Parau, cel care ii va face ciobanului prima carte de munca din viata lui. Mai in gluma, mai in serios, longevivul oier a garantat ca cel putin 10 ani vor lucra impreuna. Momentul este deosebit de important pentru batranul plin de viata, care a venit imbracat cu grija, dar va schimba rapid sacoul cu cojocul de cioban.

Mos Stefan provine dintr-o familie longeviva. Bunicul lui a trecut in nefiinta la 107 ani, iar tatal sau la 103 ani. "Eu sper sa traiesc macar 200, sa-i intrec pe toti. Mi-a dat Dumnezeu o avere mare: sanatatea. Am umblat mult, dar un om sa ciobaneasca 70 de ani nu am mai intalnit", spune serios ciobanul din Valea Jiului. O intoarce repede pe gluma ca sa spuna ca "am multe gagici care nu ma lasa sa imbatranesc, ca sa profite de mine".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.