Un studiu al silvicultorilor arata ca toate cele sase tipuri de paduri din tara noastra sunt amenintate de oameni

Prima cercetare a habitatelor forestiere de interes comunitar realizata de specialistii de la Facultatea de Silvicultura din Brasov arata ca in Romania sunt sase tipuri de paduri puse in pericol de activitatile umane. Specialistii au constatat ca speciile aflate pe cale de disparitie sunt cele de stejar pufos, arin alb si arin negru.

Printre factorii de stres care ameninta padurea, cei mai importanti sunt: faramitarea proprietatii, lipsa limitarii speciilor in teren, intelenirea solului, viituriile si impaduririle cu alte specii decat cele aflate in teren. "Am constatat ca cele mai reduse si fragmentate ca suprafata sunt padurile de stejari pufosi, din Transilvania, care cresc pe niste versanti foarte abrupti.

E foarte important ca suprafetele pe care se intinde acest tip de arbore sa nu fie reduse", spune Tudor Stancioiu, unul dintre coordonatorii studiului. In opinia acestuia, in cazul in care intr-un habitat cu anumite specii de arbori au loc impaduriri cu alte specii, atunci padurea respectiva se schimba, ceea ce reprezinta un pericol des intalnit in Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.