Un cip biologic a fost creat pentru a salva viata animalelor de laborator.

Soricelul de laborator al viitorului ar putea sa nu mai aiba coada si mustati, ba chiar ar putea sa nu mai fie soricel deloc. In conditiile in care testele pe animale din industria cosmetica sunt din ce in ce mai ingradite si rau privite, oamenii de stiinta inventeaza metode alternative de analiza. Cel mai revolutionar test este cipul cu tesuturi umane, care imita reactiile organismului la diversi compusi chimici.
Viitoarea interdictie UE privind utilizarea animalelor in testele de laborator pentru cosmetice a lansat companiile intr-o cursa disperata pentru gasirea unei alternative. Un posibil raspuns la dorintele lor ar putea fi un cip de sticla rectangular care contine mii de culturi de tesuturi umane si enzime.

Cipul in vitro, o inventie ingenioasa a unei echipe de chimisti de la Universitatea California, imita reactiile umane la posibile substante toxice pentru organism. Asta inseamna ca animalele de laborator, precum cobaii sau sobolanii, nu vor mai suporta dureroasele teste ale vreunui medicament sau ale unei creme antirid.

Celule in vitro

Profesorii in chimie Jonathan Dordick si Douglas Clark, liderii echipei de cercetare, planuiesc ca revolutionarul cip sa fie lansat pe piata pana anul viitor. Cipul in vitro este compus din doua lamele de sticla. Prima, numita MetaChip, contine siruri de culturi de enzime din ficat uman. Cealalta lamela, DataChip, contine un sir identic de culturi care, in functie de test, contin celule de vezica, ficat, rinichi, inima, plamani sau piele umana. Facute „sendvis", cele doua lamele imita reactiile umane la substantele chimice.

Daca celulele se opresc din dezvoltare, acesta e semnul ca substanta are componente toxice. Cipul americanilor este foarte promitator, deoarece este foarte eficient, rapid si usor de manipulat. El are totusi si limite, nereusind, spre exemplu, sa determine cat de mare este riscul de cancer in folosirea unor doze mai mari dintr-o substanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.