Copiii si adolescentii care sunt acum obezi vor deveni aduti, care la varsta de numai 35-40 de ani vor avea riscurile si complicatiile cardiovasculare specifice persoanelor trecute de 60 de ani.

Alerta a fost lansata de medicii din SUA, iar pronosticul nu este deloc imbucurator.
Specialistii avertizeaza ca numarul mare de copii si adolescenti obezi va avea consecinte grave atat in ceea ce priveste aspectul social al sanatatii publice, cat si din cauza faptului ca singura metoda de atenuare a acestor consecinte este prevenirea. "Impactul real al epidemiei de obezitate infantila va mai intarzia cativa ani", avertizeaza dr. David Ludwig, profesor de pediatrie la Universitatea Harvard. Potrivit acestuia, inca ne aflam in prima faza a epidemiei, care a inceput in anii '70.

Astazi, numai in SUA, unul din trei copii si adolescenti sunt obezi, desi sunt aparent sanatosi si pot duce o viata normala. Numai ca acest lucru se va schimba in urmatorii ani, pentru ca ne aflam in fata unei probleme iminente care isi va arata fata cea mai urata pe masura ce acesti tineri vor trece de 35 de ani.

Suntem pe punctul de a intra in a doua faza de epidemie, pentru ca deja multi dintre acesti tineri incep sa prezinte complicatii legate de kilogramele in plus. Este vorba despre boli care nu sunt deloc tipice varstei lor, cum ar fi diabetul de tip 2 - intalnit pana acum numai la adulti - si ficatul gras - patologie care nu aparea pana in 1980 in literatura de specialitate dedicata pediatriei. Numai ca problemele abia incep sa se faca vazute si vor exploda in numai cativa ani. "Ca o persoana sa aibe un exces de kilograme la 45 de ani si sa faca diabet la 55 si insuficienta renala la 65 este un lucru foarte diferit de ceea ce vedem si vom vedea si mai mult in viitor, adica inceperea acestui proces la varsta de numai 10 ani", a adaugat dr. Ludwig, care a mai avertizat ca ne aflam in fata posibilitatii ca atacul de cord sa devina o boala pediatrica.

Unul din studiile care au analizat aceasta problema, coordonat de Kirsten Bibbins-Domingo, epidemiolog de la Universitatea din California, prevede ca in anul 2035 vom avea cu 16 la suta mai multe atacuri de cord si cu 19 la suta mai multe decese din cauza kilogramelor in plus.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.