Femeia cu picioare lungi si feromoni din belsug si barbatul cu voce groas si falci de om preistoric reprezinta culmea atractiei sexuale, potrivit ultimelor cercetari din psihologia evolutionista.

Legile biologice si psihice ale atractiei reprezinta una dintre vedetele cercetarilor psihologice sau antropologice publicate in ultimul an. Bintuite uneori de fantoma lui Darwin sau de ipoteze fanteziste, noile studii dinamiteaza romantismul, demonstrindu-ne cit de putine stim despre microbul dragostei care se transmite prin toate simturile noastre.

Privirea. In ochii barbatilor, sinii generosi si soldurile largi indica fertilitatea, afirma de ani buni psihologii evolutionisti. Un alt loc comun sustine ca umerii lati ai masculului sint pe placul partenerelor care „vad aici un semn ca acea persoana le va putea asigura hrana si le va proteja de leii din afara pesterii“, aminteste Jeffrey Kluger, jurnalist la revista americana „Time“. Studiile recente completeaza tabolul evolutionist. Astfel, s-a demonstrat ca ambele sexe considera ca cele mai atractive persoane sint cele cu picioare mai lungi cu 5% fata de medie, trasatura perceputa ca un semn de sanatate. „Picioarele lungi sint un bun indicator privind alimentatia din copilarie a femeilor, pentru ca ele inceteaza sa creasca o data ce ating pubertatea. Asadar, cind o femeie are picioare lungi, asta sugereaza ca ea a trait intr-un mediu sanatos, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra fertilitatii“, explica autorul cercetarii, antropologul polonez Boguslaw Pawlowski, citat de ziarul britanic „The Guardian“.

Auzul. Vocea groasa este un atu pentru un actor sau pentru un crainic radio, dar poate fi folosita si ca instrument de seductie. Concluzia e sugerata de studiul antropologilor americani care au inregistrat si au comparat 50 de voci masculine apartinind membrilor unui trib tanzanian care traieste aproape in aceleasi conditii ca acum 200.000 de ani. „Am descoperit ca barbatii cu vocea mai joasa au un succes reproductiv mai mare, lasind in urma lor mai multi urmasi“, spune antropologul Coren Apicella de la Universitatea Harvard, citata de LiveScience. Ea mai spune ca sex-appealul vinatorilor tanzanieni cu voci groase vine din faptul ca sint perceputi ca fiind in stare sa aduca acasa mai mult vinat si mai multa miere. „Poate ca mai demult, vocile barbatilor si ale femeilor erau mai apropiate ca inaltime, iar diferenta a aparut ca urmare a selectiei sexuale“, speculeaza antropologul.

Mirosul. In lumea necuvintatoarelor, unele femele-crab secreta in apa feromoni sexuali pentru a atrage masculi. Ascunse de parfumuri si sprayuri, femeile aplica, fara sa-si dea seama, aceeasi tactica, sugereaza revista „Time“, citind un studiu publicat in toamna de psihologii de la Universitatea din Los Angeles. Dupa ce s-au perindat prin mai multe cluburi de noapte, cercetatorii au calculat ca dansatoarele de strip-tease aflate la ovulatie cistigau, in medie, 70 de dolari pe seara, pe cind cele aflate la menstruatie primeau in medie doar 35 de dolari. Studiul mai arata ca, in perioada ovulatiei, femeile primesc de obicei mai multa atentie si iubire de la parteneri. „Barbatii sesizeaza ceva din comportamentul lor care le spune ca trebuie sa-si protejeze mai atent partenera“, sustine psihologul Martie Haselton, citata de „Time“. Chiar daca nu exista inca probe, se pare ca acest „ceva“ ar fi tocmai feromonii emanati de partenere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.