In lupta cu producatorii de bani contrafacuti, bancile mondiale apeleaza la cele mai noi tehnologii pentru a securiza hirtiile pretioase ce le ies de sub tipar.

Numai in Statele Unite sint cel putin 70 de milioane de dolari in circulatie care au iesit de sub alte imprimante decit cele care apartin bancii centrale. Pe masura ce tehnicile de falsificare avanseaza, nici banii nu stau in loc, incercind sa tina pasul, dupa cum arata popsci.com. International Association of Currency Affairs a inventariat cele mai noi si mai eficiente tehnologii si tactici in disputa cu contrafacerile.

Bancnota de 10.000 de tenge din Kazahstan a primit titlul de excelenta din partea juriului, fiind prima care utilizeaza un fir vizibil pe ambele parti. Filamentul are marcaje distinctive si este transparent, astfel incit elementele de securitate suplimentare incorporate sint mult mai vizibile. Fibrele fine de bumbac din componenta firului, care pot fi observate la cele doua capete ale bancnotei si care nu pot fi redate cu usurinta, sint o alta gaselnita cu care cazacii isi apara banii.

La fel de apreciata a fost si bancnota de 50 de pesos, pusa in circulatie in 2006 de catre Banca Mexicului. Alaturi de cea de 20 de pesos, care va aparea in cursul acestui an, aceasta este fabricata din straturi fine de polimeri de plastic, ce isi schimba culoarea in momentul in care este putin inclinata, descriind in acest fel un fluture. O fereastra transparenta inclusa, in care sint vizibile cifra 50 si chipul unui erou al razboiului de independenta, transforma biletele mexicane intr-o nuca aproape imposibil de spart.

Coroana suedeza, bancnota de 1.000 mai exact, intra si ea in top trei gratie unei holograme care il infatiseaza pe regele suedez Gustav Vasa. Banca centrala din Stockholm a ingregistrat in 2006, la lansare, o premiera: bancnota este prima din lume care utilizeaza tehnica Motion, mai precis o banda formata din microlentile, similara celei care va fi implementata pe viitorul bilet de 100 de dolari americani.

O cerneala care scoate in relief literele de pe bancnota de zece dolari din Hong Kong, conferindu-i o textura aparte, a atras si ea atentia celor de la popsci.com, chiar daca nu a intrat in gratiile International Association of Currency Affairs. Imaginea unui cal, tiparit pe ambele parti si perfect aliniat, este un alt atu in lupta cu potentialii falsificatori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.