Fosila celui mai mare sobolan gasit vreodata pe Pamint a fost scoasa la lumina in Uruguay
Paleontologii estimeaza ca uriasul rozator, care a trait acum patru milioane de ani pe continentul sud-american, masura la maturitate trei metri in lungime si cintarea intre 500 de kilograme si doua tone si jumatate. Craniul gasit in Uruguay masoara nu mai putin de 52 cm. Mai mare decit un taur din zilele noastre, sobolanul gigant se hranea cu ierburi si fructe si era una dintre prazile preferate de carnivorele preistorice, informeaza BBC News.

Andres Rinderknecht si dr. Ernesto Blanco, doi oameni de stiinta uruguayeni, si-au dat seama ca au de-a face cu o noua specie, dupa ce un fragment din craniul gigantului a stat in obscuritate timp de trei ani in Muzeul de Stiintele Naturii din Montevideo, fiind descoperit de un paleontolog amator. Ei i-au pus speciei numele de Josephoartigasia monesi, in onoarea conationalului lor Alvaro Monesi, un paleontolog specializat in rozatoare. Una dintre teoriile specialistilor uruguayeni este ca incisivii neobisnuit de lungi ai sobolanului erau folositi pentru a roade lemnul, in felul castorilor de azi. Cealalta ipoteza este ca ii folosea in lupte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.