Dintotdeauna, crimele nerezolvate au exercitat o mare fascinatie in randul oamenilor, indiferent de secol, natie sau preocupare. Aceste infractiuni au dat nastere la filme, carti, documentare si nenumarate teorii ale conspiratiei.
Indiferent de cati ani au trecut, daca victima sau agresorul este o persoana faimoasa, tragedia respectiva inca poate trezi interesul publicului. Recent, in SUA s-a intocmit topul celor mai faimoase crime nerezolvate din istorie. Ce le-a facut atat de populare sunt circumstantele neosbinuite, teoriile fascinante din jurul lor sau infamul loc pe care au reusit sa-l ocupe in cultura populara.

Deturnarea Boeingului - Pe locul 10 s-a situat deturnarea unui Boeing 747 de catre Dan Cooper, la data de 24 noiembrie 1971. Cooper s-a imbarcat intr-un avion cu destinatia Seattle si a anuntat ca are o bomba. Nu dorea sa ucida pe nimeni, el doar a cerut 200 de mii de dolari si patru parasute. Dupa ce i s-au indeplinit revendicarile, Cooper a disparut pur si simplu. In 1980, FBI a descoperit sase mii de dolari din suma pe care o primise Cooper intr-o locatie din apropierea raului Columbia, ceea ce i-a facut pe agenti sa se intrebe daca acesta supravietuise sariturii. Si astazi exista in baza de date a FBI amprentele lui Cooper si este inca uneori verificat cu alte amprente de suspecti.
Furtul de la Muzeul Gardner - locul 9. Isabella Stewart Gardner si-a deschis propriul muzeu de arta in Boston in 1903. Aici a avut loc cel mai mare jaf de arta din istoria SUA. In martie 1990, hotii, deghizati in politisti au patruns in muzeu si au plecat cu nu mai putin de 13 opere de arta, evaluate la peste 200 de milioane de dolari. Printre tablouri se numara trei semnate de Rembrandt si unul de Vermeer. Nimeni nu a fost prins niciodata, insa in 2005 FBI a gasit un fir care ducea spre Mafie.

Jaful de milioane din Japonia - locul 8. In decembrie 1968, patru angajati ai Nihon Shintaku Ginko transportau 300 de milioane de yeni (aproximativ 2 milioane de euro) destinati lucratorilor de la Toshiba. Masina lor a fost la un moment dat oprita de politisti care au declarat ca au informatii ca transporta explozibili. In timp ce un asa-zis ofiter inspecta masina, el le-a zis angajatilor sa se indeparteze de duba, pentru ca incepuse sa iasa fum. Cei patru s-au indepartat, iar "politistul" s-a urcat in masina si pur si simplu a fugit. In ciuda tuturor probelor, acest jaf nu a fost niciodata elucidat.
Uciderea lui Bob Crane - locul 7. Iunie 1978. Starul "Hogan's Heroes" Bob Crane avea o casnicie fericita cu iubita sa din liceu, insa, dupa o vreme, Crane a inceput sa iasa tot mai des cu prietenul lui John Carpenter. Carpenter lucra in domeniul electronicii si cei doi au inceput sa produca filme pornografice. Exact in acea perioada, Crane a fost ucis cu sange rece. Nu s-a gasit niciodata arma crimei si, desi toate caile duceau la Carpenter, acesta nu a fost niciodata condamnat. Carpenter a murit in 1998.
Asasinarea lui JonBenet Ramsey - locul 6. De Craciun, in 1996. JonBenet Ramsey a fost o fetita fermecatoare, care castigase titlul de regina a frumusetii (editia pentru copii). Micuta locuia cu parintii ei in Boulder, Colorado. Pe 26 decembrie, mama sa, Patsy, a descoperit un biletel in care i se cerea o recompensa de 118 mii de dolari. Desi fusese avertizata sa nu o faca, femeia a anuntat politia si, opt ore mai tarziu, trupul lui JonBenet a fost descoperit in pivnita casei sale. Politia nu a descoperit urme de efractie, iar biletul fusese scris pe o hartie dintr-un carnetel din casa. In ciuda tuturor speculatiilor si ale indiciilor ciudate, nu s-a aflat niciodata cine a ucis-o pe JonBenet Ramsey.
Tupac Shakur si Biggie Smalls - locul 5. 7 septembrie 1996 si 9 martie 1997. Tupac Shakur si Charles Wallace (alias Biggie Smalls sau Notorious B.I.G.) au fost printre cei mai renumiti rapperi. Cei doi au fost ucisi la doar cateva luni distanta. Tupac a fost ucis in timp ce stationa intr-o masina din Las Vegas. Dintr-o alta masina, rapperul a fost impuscat de patru ori. In mod similar, Biggie, care venise la o petrecere din L.A. astepta in masina cand a fost flancat de alte doua autoturisme, din care au coborat niste necunoscuti. Biggie a fost impuscat fatal de patru ori. Desi crimele au avut loc in public, nimeni nu a fost acuzat, nimeni nu a vazut nimic (toti martorii au tacut de frica). S-au speculat diverse motive, coruptie, datorii neplatite si chiar rivalitati periculoase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.