Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au reusit sa creeze o inima vie, folosind structura unei inimi moarte de sobolan, careia i-au injectat celule din inima unui sobolan in viata.

Descoperirile cercetatorilor sunt descrise in revista de specialitate Nature Medicine, sustin jurnalistii de la CNN.

Decat sa incerce sa creeze o inima cu totul noua, despre care se spune ca ar fi posibil prin utilizarea celuleleor stem, cercetatorii au venit cu ideea ca ar trebui sa foloseasca mai bine structura unei inimi moarte.

„Am luat inima unui sobolan si am folosit o solutie ce ne-a permis curatarea inimii de vechile sale celule”, a declarat Doris Taylor, membra a echipei de cercetare.

Procesul se numeste „decelulizare” si pentru a obtine acest efect, cercetatorii au atarnat inima moarta, au introdus o solutie ce are in componenta sapun obisnuit, in partea superioara a organului si apoi au „lasat forta gravitationala sa faca treaba”. Solutia a patruns prin vasele de sange ale inimii si a dizolvat celulele existente. Acest proces a fost repetat pana cand cercetatorii au obtinut o inima formata doar din invelisul exterior, „o inima alba cu un aspect gelatinos”.

Reconstructia inimii a fost posibila in momentul in care au fost injectate noi celule din inima, in acest caz, celulele unor pui de sobolan, cercetatorii obtinnad astfel o inima noua, 'bioartificaila', comenteaza CNN.

Taylor a mai mentionat faptul ca cercetatorii au inceput sa experimenteze acelasi procedeu si in ceea ce priveste inima de porc, care este mult mai apropiata ca marime, de cea umana.

Scopul acestor cercatari este acela de a da noi sperante de viata pentru pacientii care sufera de grave afectiuni ale inimii. „Este mult mai putin probabil ca organismul unui pacient sa respinga o inima noua, formata prin injecatrea propriilor sale celule”, au mai mentionat cercetatorii.

In prezent, 3.000 de pacienti sunt in asteptarea unui transplant cardiac in Statele Unite si 22 de milioane de persoane din lume sufera de insuficienta cardiaca.

Sursa imagine: CNN


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.