Un srilankez de 80 de ani a fost eliberat din inchisoare dupa 50 de ani de detentie preventiva fara proces, fiind uitat complet de administratia penitenciara, a anuntat ieri avocatul sau, relateaza AFP
D.P. James a fost arestat in august 1958, pe atunci in varsta de 30 de ani, pentru ca l-a agresat si ranit pe tatal sau cu o arma alba. Atunci, el a fost arestat, trimis intr-un spital psihiatric, apoi din nou in inchisoare, unde dosarul sau a fost “pierdut”, a povestit avocatul sau Dharmavijaya Seneviratne.

“James a fost inchis la 30 de ani. I-au furat tineretea, iar acum este un barbat cu parul alb, de 80 de ani, care isi pierde vederea”, a adaugat avocatul, precizand ca batranelul a fost eliberat saptamana trecuta.
Tribunalul care a ordonat eliberarea sa, pe cautiune, a prezentat scuze pentru acest “incident rar si consternant”. Soarta detinutului a atras atentia la sfarsitul anului 2007, cand a fost spitalizat la Colombo, obligand administratia sa-i caute dosarul.

James, originar din satul Ibbagamuwa, la circa 100 de kilometri de Colombo, nu s-a plans niciodata de detentie pentru ca nu cunostea legea, a afirmat avocatul sau. “Acum, am cerut judecatorilor sa stabileasca despagubirea pe care va trebui sa o plateasca statul pentru toti anii pierduti de James in inchisoare”, spune Dharmavijaya Seneviratne.

Avocatul a declarat ca suma ceruta este de 1,5 milioane de rupii (circa 14.000 de dolari). “Este o suma modica fata de suferintele indurate de clientul meu. E vorba de doar 280 de dolari pentru fiecare an de detentie. Banii vor fi folositi pentru tratamentul medical al lui James, care e acum un batran slabit si bolnav din cauza celor 50 de ani petrecuti in inchisoare”, mai spune avocatul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.