Inima unui soarece mort si celule cardiace recoltate de la unul viu au dat nastere, in premiera, unei inimi functionale.
In cadrul unui experiment care l-ar face gelos pe dr. Frankenstein, scrie AFP, cercetatorii americani au facut sa bata in laborator inimi „reciclate“ din cadavre de animale, dupa ce le-au reinsamintat cu celule vii. Daca va putea fi extinsa si la oameni, aceasta procedura va asigura o rezerva aproape nelimitata de inimi si, posibil, de alte organe. Va prelungi, totodata, si durata de utilizare a organelor dupa decesul donatorului, aceasta fiind in prezent de maximum patru ore, informeaza NewsIn.

Procedeul folosit in cadrul experimentului se numeste „decelularizare“. Toate celulele dintr-un organ - inima unui soarece mort in acest caz - au fost indepartate cu ajutorul unor detergenti puternici. A ramas doar „matricea extracelulara“, pe care se sprijina celulele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.