Astronomii americani au descoperit o sursa misterioasa de raze X in galaxia gigantica Centaurus A, vecina cu a noastra, Calea Lactee, potrivit unui comunicat de presa publicat de Universitatea din Ohio, SUA, preluat de Mediafax.
Cercetatorii de la Universitatea din Ohio, care studiau galaxia Centaurus A, au reperat un sistem solar binar continand o gaura neagra, care brusc a inceput sa straluceasca, emitand raze X. In mod normal, jeturile uriase de raze X care ies din inima galactica a Centaurus A sunt cele care mobilizeaza atentia astronomilor, a explicat Gregory Sivakoff, un cercetator astronom de la Universitatea din Ohio, principalul autor al studiului. Dar cand echipa de astronomi a studiat Centaurus A cu ajutorul telescopului spatial Chandra X, in martie 2007, acestia au vazut o noua sursa de raze X, mult mai mica, dar foarte stralucitoare. Aceasta sursa de raze X, care nu exista in timpul observatiilor precedente, efectuate in 2003, a continuat sa straluceasca in toata perioada in care au fost efectuate observatiile, din martie in mai 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.