HECToR, cel mai nou si mai rapid supercomputer britanic, va fi folosit pentru a simula orice, de la schimbari de climat la piete financiare.
High-End Computing Terascale Resource (HECToR), proiect in valoare de peste 150 de milioane de euro, va debuta oficial luna aceasta in Marea Britanie. Mai precis, este vorba de un calculator realizat de Universitatea din Edinburgh, echivalent cu 12.000 de computere normale functionind la randament maxim, care are o memorie de 500 de terabytes si urmeaza sa fie folosit pentru a realiza modele ale lumii reale, informeaza „The Guardian“. Fiecare persoana de pe planeta ar trebui sa faca 10.000 de calcule pe secunda pentru a se ajunge la viteza de calculare a lui HECToR.

Una dintre aplicatiile supercomputerului o va constitui designul avioanelor, avindu-se in vedere trasarea unor forme care sa faca dispozitivele de zbor mai usor de manevrat. I se adauga simularea schimbarilor de climat, iar profesorul Jacek Gondzio de la Universitatea din Edinburgh planuieste sa-l foloseasca pentru a reproduce virtual piete financiare, in cautarea celei mai profitabile strategii de investitii pentru fondul de pensii. Totodata, un grup de cercetare va apela la HECToR pentru a intelege modul in care moleculele patrund in celule prin membrana celulara, iar un altul va simula activitatea electrica a inimii pentru a intelege cind este bine sa se intervina in caz de probleme.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.