Rezidentii complexului Luna Gaia vor avea la dispozitie peste si legume proaspete, camere mari si posibilitatea de a locui intr-un crater. Momentan, cartierul e situat doar pe calculatoarele unor oameni de stiinta.

„Oamenii de Stiinta au construit cu mintea un habitat lunar care l-ar face mindru pe Al Gore“, asa anunta cei de la „Pop Science“ primul cartier selenar inchipuit pina la cele mai mici detalii de o echipa internationala de cercetatori. Traiul pe Luna s-ar putea intimpla mai repede decit ne-am imaginat, mai prevad editorii revistei de stiinta.

Luna Gaia a fost imaginat de o echipa internationala, formata din 30 de oameni de stiinta, ingineri si studenti, ca unul dintre posibilele cartiere selenare. El va fi bazat pe energie solara, dobindita cu ajutorul unor oglinzi imense, asezate deasupra craterului, pe o suprafata luminata constant de soare. Refolosind orice risipa, habitatul va oferi, dupa cum promit academicienii, legume, peste, camere spatioase si apa potabila (chiar daca este obtinuta din reciclarea urinei rezidentilor).

Potrivit planurilor echipei de cercetatori, cartierul va fi construit intr-un crater, situat la polul nord al astrului, pentru a feri locuitorii de radiatiile solare. Complexul este prevazut cu spatii private si sociale, laboratoare, camere de exercitii si sere in care astronautii vor putea sa isi cultive hrana. Filtrele, plantele si bacteriile vor transforma lichidele folosite si urina in apa potabila, in timp ce algele vor preschimba dioxidul de carbon in oxigen. Materialul principal de constructie va consta in modulele de Vectran, un material flexibil, durabil si care poate fi condensat in timpul transportului. Grupul stiintific estimeaza ca toate aceste sisteme vor face din Luna Gaia un habitat care se va putea sustine singur, in raport de 95%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.