Dupa masini ecologice si combustibili inteligenti, o noua moda verde isi face aparitia: soselele prietene cu mediul inconjurator.
Nu vom avea nici mijloace de locomotie cum ne amagesc realizatorii seriei animate „The Jetsons“, care brazdeaza aerul oraselor, si nici trasee imaginare in eter pe care pamintenii sa le parcurga in drum spre serviciu. Chiar daca astfel de prototipuri apar in laboratoarele oamenilor de stiinta, ele nu vor fi aplicate in viitorul apropiat. Mai curind insa vom avea de-a face cu sosele ecologice. Franta intentioneaza deja sa breveteze cuverturi de bitum pentru sosele care provin din reciclarea in proportie de 100% a materialelor uzate. Daca pina acum aceasta reciclare se facea in marja de maximum 30%, in anii urmatori noile tehnologii vor permite deschiderea de noi santiere de exploatare sau transportul de noi materiale, anunta cotidianul „Le Monde“.

Noile materii prime care vor intra in componenta soselor vor fi, la rindul lor, de origine vegetala, pentru a preintimpina criza petroliera care devine tot mai acuta. „Rapita, griul si floarea-soarelui ar urma sa fie materie prima in constructia soselelor in aproximativ zece ani“, estimeaza Chantal de La Roche, responsabil in cadrul Laboratorului central pentru drumuri si poduri din Hexagon. In septembrie 2007, grupul Colas a fost deja elogiat pentru produsul Vegecol, primul liant vegetal introdus pe piata franceza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.