Foca, simpaticul animal atat de iubit de copii, este mai mult decat un animal inteligent care face senzatie in spectacolele de la circ sau din parcurile acvatice.
Cercetatorii japonezi, care au folosit forma si caracteristicile acestei specii in construirea robotelului Paro, au reusit sa creeze cel mai de succes robot terapeutic din lume, recunoscut de Cartea Recordurilor, anunta agentia japoneza de stiri, Kyodo. Folosit in tratamentele de reducere a stresului si a starilor depresive la pacienti din peste 20 de tari, Paro masoara doar 57 de centimetri are in jur de trei kilograme si poate misca aripioarele si capul si scoate sunetele emise de un pui de foca. Inca de la aparitia lui pe piata, in urma cu trei ani, compania producatoare a primit peste o mie de cereri, in special din partea varstnicilor care locuiesc singuri sau in azile.

Este de notorietate faptul ca, in special in ultimii ani, terapia realizata cu ajutorul robotilor da rezultate spectaculoase. Robotul Paro, in forma de pui de foca a fost recunoscut de Cartea Recordurilor ca avand proprietatile cu cel mai ridicat grad terapeutic din lume, potrivit agentiei japoneze Kyodo. Calitatile terapeutice ale robotului, creat de Institutul National japonez pentru Stiinta Industriala Avansata si Tehnologie, au fost recunoscute in peste 20 de tari. O serie de teste au demonstrat puterea terapeutica pe care o are Paro, cum ar fi reducerea stresului si a depresiei sau chiar reducerea considerabila a dozei de medicamente, in cazul unora dintre pacientii aflati sub tratament medicamentos.

Robotelul Paro este acoperit cu plus antibacterian are efecte spectaculoase asupra persoanelor cu boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson. Masoara 57 de centimetri si are 2,7 kilograme. Puiul de foca robotizat este echipat cu receptori si micromotoare si este capabil sa se comporte ca un animal viu: isi misca trupul sau chiar clipeste, atunci cand este mangaiat. Paro poate imita stari psihice (relaxare, motivare), fiziologice (reproducerea semnelor vitale) si efecte sociale precum incercarea de impresionare a stapanului. Cercetatorii au anuntat ca puiul de foca a fost ales datorita blandetii si gingasiei pe care le inspira si pentru ca majoritatea pacientilor experimenteaza senzatii noi la atingerea lui Paro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.