Mortii sunt ingropati in sicrie in forma de sticle de bere, avioane, barci sau masini

Inmormantarea nu este intotdeauna motiv de tristete. Au spus-o romanii, in urma cu peste patru decenii, de cand dateaza Cimitirul Vesel din Sapanta, vestit pentru modul in care crucile mormintelor sunt viu colorate cu picturi inspirate din viata si ocupatia persoanelor inhumate acolo, o spun, si astazi, tamplarii din ...Ghana. Aici, aceeasi viziune diferita asupra mortii, privita nu ca un sfarsit, ci ca o trecere intr-o alta lume, este redata in sculpturile de-a dreptul inedite ale tamplarilor locali. Acestia confectioneaza, din lemn, cosciuge colorate si cu diverse atasamente nastrusnice, care sa reflecte meseria sau pasiunile celor care au disparut dintre ei: avioane pentru piloti, barci pentru pescari, sau masini pentru soferi. Un astfel de cosciug costa intre 800 si 1000 de euro. Comenzile vin din toata lumea si sunt onorate in cel mult trei luni.

In Ghana, inmormantarile sunt un prilej de veselie. Dovada stau ceremonia si sicriul in care sunt depusi cei raposati. Amintirile despre persoanele disparute sunt depanate cu mult umor, iar cosciugele in care sunt inmormantati sunt de-a dreptul iesite din comun. Membrii tribului GA din Ghana cred ca daca defunctul a fost sofer, cosciugul lui trebuie sa aiba forma unui automobil. Un pescar ar trebui sa aiba un sicriu in forma de barca iar un pilot ar trebui sa treaca in lumea de dincolo intr-un cosciug-avion. Cei care, in timpul vietii, au fost cunoscuti ca avand diverse vicii, sunt, adesea, ingropati intr-o sticla de bere sau o tigara. Un atelier de tamplarie din capitala ghaneza, Accra, ofera toata gama de sicrie. Atelierul primeste comenzi din toata lumea, pentru o suma care variaza de la 800 pana la o mie de euro, clientul putand comanda din timpul vietii inclusiv giulgiul.

In Romania, Cimitirul Vesel din Sapanta este atractia turistilor

Printre punctele de atractie pentru turistii care vin sa viziteze Romania, este trecut, in special dupa 90, si localitatea Sapanta, judetul Maramures. Vizitatorii, straini sau romani, sunt suprinsi de modul in care crucile mormintelor sunt colorate cu picturi care redau scene din viata persoanelor inhumate acolo. Pe unele cruci exista chiar versuri in care sunt amintite, cu nuante umoristice, aspecte din viata si comportamentul persoanelor respective. Ineditul acestui cimitir il constituie, asa cum ii spune si numele, tocmai aceasta viziune de senitatate si veselie in fata sfarsitului vietii, total diferita fata de majoritatea culturilor popoarelor, care considera moartea ca un eveniment foarte solemn


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.