Cercetatorii de la o universitate americana au creat masina care poate citi si dezvalui cele mai intime ganduri ale omului, potrivit unui studiu publicat in PLoS ONE si preluat de dailymail.co.uk.
Aceste cercetari s-au efectuat sub indrumarea neurologului Marcel Just si a expertului in calculatoare, profesorul Tom M. Mitchell. Cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au descoperit, cu ajutorul unui aparat de scanare sofisticat si al unui program de computer ca pot vizualiza modul in care se activeaza creierul atunci cand omul se gandeste la diferite lucruri.

Utilizand un tomograf cu rezonanta magnetica sofisticat, cercetatorii au analizat modul in care creierul reactioneaza la vederea reprezentarilor grafice ale unor cladiri si unelte. Specialistii au utilizat apoi un program de computer pentru a afla daca persoana s-a gandit la o unealta sau o cladire. Analiza a dat rezultate corecte in proportie de 97%, dar cercetatorii au mers mai departe, dorind sa arate ca pot face diferenta intre doua obiecte similare, precum doua unelte, si au reusit acest lucru cu aproape aceeasi precizie.

Potrivit lui Just si Mitchell, este pentru prima data cand aceasta tehnica a fost reglata pentru a se face distinctia intre doua obiecte similare. Tomografiile au indicat faptul ca mai multe regiuni ale creierului sunt implicate, in acelasi timp, in procesarea informatiilor, chiar si in cazul unor imagini atat de simple ca reprezentarea liniara a unui ciocan. In momentul in care o persoana se gandeste la modul de utilizare a ciocanului, in creier se activeaza zona asociata miscarii. Daca persoana se gandeste la forma ciocanului sau la utilizarea lui atunci in creier se activeaza alte zone.

Desi in prezent are o capacitate limitata, identificand doar ganduri asociate unor imagini simple, cercetatorii sunt increzatori in faptul ca, in curand, dispozitivul lor va putea ghici chiar ganduri asociate unor cuvinte sau propozitii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.