Noile metode de cercetare permit scormonirea calotei glaciare de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter, in cautarea unor forme de viata
„Inainte eram aproape siguri ca exista un ocean (n.r.- pe suprafata lunii Europa), dar acum comunitatea stiintifica a cazut de acord ca exista in mod sigur un ocean. Sintem pregatiti sa exploram acel ocean si calota de gheata ce il acopera. Avem la dispozitie noi descoperiri si tehnici care sa ne ajute“, spune pentru ,,Science Daily'' William McKinnon, profesor de stiinte planetare la Universitatea Washington din St. Louis.

McKinnon are in gind metode ce combina masuratori ale gravitatiei cu cele ale cimpului magnetic, facute din orbita, pentru a caracteriza oceanul Europei. Observind modul in care luna se curbeaza si se deformeaza si masurind variatiile magnetice, cercetatorii pot stabili cit de gros sau de subtire este stratul de gheata de deasupra oceanului si chiar pot sa afle salinitatea apei. Totodata, noi tehnologii radar, de tipul celei care a proiectat calota glaciara de la polul nord al planetei Marte, vor putea localiza apa lichida atit inauntrul, cit si sub invelisul de gheata de pe luna lui Jupiter, stabilind legatura dintre suprafata si adincuri, factor important in stabilirea caracterului locuibil.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.