In ultimii ani, locuitorii din Rovaniemi, Laponia finlandeza, inca de la sfarsitul toamnei scruteaza cerul in speranta ca vor putea zari semnele unei ierni ce va aduce multa zapada. Dar daca profetiile climatice sumbre se vor adeveri, tara lui Mos Craciun se va transforma intr-un tinut arid, iar sania sa va fi trasa de camile.
Nordul extrem al Europei incepe deja sa resimta modificarile climatice. Prima victima este turismul, care, numai in Laponia finlandeza, atinsa de exodul rural si de somaj, aducea pana in prezent venituri anuale de aproximativ 200 milioane de euro.

In acest an, desi plapuma de zapada masoara 20 de centimetri, suficient pentru sanius sau pentru schiuri, raurile si lacurile, pe care se desfasoara tot felul de jocuri de iarna, ingheata numai pe anumite portiuni, informeaza Agentia de stiri France Presse. Climatologul Heikki Toumenvirta a declarat, de curand, intr-o conferinta de presa, ca sezonul turistic de iarna va continua sa se scurteze dramatic in tarile nordice, din cauza incalzirii globale.

Temperaturile medii din Finlanda vor inregistra cresteri cuprinse intre trei si sase grade pana in anul 2050. Iarna va ploua in loc sa ninga, iar stratul de zapada care abunda in imensele tinuturi lapone, din noiembrie pana in aprilie, se va topi incet-incet.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.