Pentru citeva sute de dolari, oricine poate afla daca este ruda cu Maria Antoaneta, Gingis Han sau Jesse James.
In jur de 460.000 de mii de oameni au apelat pina acum la teste genetice, in incercarea de a-si afla cele mai indepartate ramuri ale arborelui genealogic. Din 2000, de cind testele de ADN au fost scoase din cercul inchis al oamenilor de stiinta si aduse publicului larg, obsesia originii a inceput sa creasca, noteaza „Science“. Cu ajutorul unei sume cuprinse intre o suta si noua sute de dolari, oricine poate determina daca are o ascendenta ilustra. Mai multe companii au analizat ADN-ul multor figuri celebre ale trecutului, precum Maria Antoaneta, Nicolae al II-lea al Rusiei si Thomas Jefferson, orice persoana avind posibilitatea sa afle, prin comparatie, daca se inrudeste cu acestea.

Testele ADN sint importante si pentru persoanele a caror ascendenta este prost documentata, isi argumenteaza cazul Gina M. Paige, directorul companiei americane African Ancestry. Ea da exemplu cazul afroamericanilor, pentru care nu exista o inregistrare oficiala a deplasarilor. In cazul acestora, si unele date aproximative sint bine venite. Isaiah Washington, fost protagonist de culoare al serialului „Anatomia lui Grey“, se numara printre cei care au apelat la analizele genetice pentru a determina locul de provenienta al stramosilor lui. Cu doi ani in urma, African Ancestry i-a spus ca strabunii sai pe linie materna provin din tribul mende din Sierra Leone. Isaiah si-a manifestat entuziasmul fata de tehnologia mileniului trei, afirmind pentru „The New York Times“: „Dintotdeauna mi-am dorit sa stiu unde au trait predecesorii mei inainte sa fie luati sclavi si iata, stiinta ofera aceasta posibilitate in ziua de azi“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.