Cercetatoarea Molly Brown, de la Goddard Space Flight Center al NASA, a combinat datele legate de recolte trimise de sateliti cu preturile locale ale alimentelor din regiuni ale Africii de Vest, confruntate cu foametea, pentru a crea harti ce pot anticipa, pe o perioada de sase luni, securitatea sau insecuritatea din sectorul alimentar si impactul asupra accesului la resursele de hrana, anunta Reuters.

Molly Brown si colegii ei au folosit informatiile trimise de senzorii satelitilor NASA pentru a masura rata de crestere a produselor agricole, densitatea si vigoarea recoltelor. Din spatiu, senzorii capteaza reflexii pentru a determina „verdeata“ solului si a permite cercetatorilor sa estimeze cantitatea de precipitatii, dar si pe cea de grine. Brown a studiat apoi modul in care schimbarile de climat au afectat preturile alimentelor de pe pietele locale africane, informatii pe care le-a unit in harti cu cele venite de la sateliti. Cercetatorii de la NASA s-au axat pe o singura cultura, cea de mei, o cereala rezistenta la seceta si folosita de localnici pentru prepararea unei mincari asemanatoare cuscusului.