Reintilnirea celor doua americane a dat raspunsuri stiintei, dar a pus intrebari asupra eticii cercetatorilor

Elyse Schein si Paula Bernstein au fost adoptate de familii diferite, imediat dupa nastere, si au urmat un parcurs aproape similar, editind revistele scolilor in care au invatat si urmind cursuri de cinematografie. Cele doua gemene au suferit de depresie si au avut aceeasi pasiune: filmul. Fara a avea nici cea mai mica banuiala despre existenta copiei sale identice, in momentele dificile, Elyse obisnuia sa spuna: „Simt ca imi lipseste sora mea geamana”, dupa cum relateaza chiar ea in volumul „Straini identici: amintirile gemenelor separate si regasite”, scris impreuna cu Paula.

Intilnirea celor doua s-a produs in 2003, dupa ce Elyse Schein a trimis mai multe scrisori centrului din New York care s-a ocupat de adoptia sa si care urma sa fie desfiintat in scurt timp. Astfel, ea a aflat de existenta Paulei. Ulterior, gemenele aveau sa afle ca au participat la un experiment unic si extrem de controversat. „Natura voia ca noi sa crestem impreuna si cred ca a fost o crima sa fim separate”, spune Elyse.

Elyse si Paula s-au nascut in 1969 intr-un spital de boli psihice din New York, mama lor suferind de schizofrenie. Ele au fost incluse, alaturi de alti 13 gemeni si tripleti, intr-un studiu menit sa dezlege misterele similaritatii psihice a gemenilor. „Din punct de vedere stiintific este minunat. Practic este studiul perfect. Dar acest studiu nu ar mai putea avea loc astazi”, declara Lawrence Wright, un specialist care s-a ocupat zeci de ani de cercetarile asupra gemenilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.