Activistii austrieci pentru apararea animalelor cer instantei sa recunoasca umanitatea maimutei Pan
Activisti austrieci pentru apararea drepturilor animalelor militeaza pentru ca Pan, un cimpanzeu in varsta de 26 de ani, sa fie declarat in mod legal drept persoana. Dupa ce initiativa a fost respinsa, ei au anuntat ca vor face apel la Curtea Suprema de Justitie din Austria, informeaza Associated Press.
Dupa ce au demarat o campanie rasunatoare, afisand imagini cu cimpanzeul Pan in posturi umane, activistii austrieci pentru apararea drepturilor animalelor s-au decis sa mearga in fata instantei, pentru a obtine recunoasterea oficiala a umanitatii primatei. Astfel, cimpanzeul Matthew Hiasl Pan a ajuns sa se plimbe prin tribunale, insotit de membrii unei organizatii pentru apararea drepturilor animalelor, pentru a-si sustine cauza.
Prietenii lui Pan au solicitat ca printr-o decizie judecatoreasca, cimpanzeul sa fie declarat drept persoana. Un judecator provincial din orasul Wiener Neustadt a refuzat dorinta lui Pan de a-si urma stramosii pe scara evolutiva de la primate spre omul modern, sustinand ca activistii pentru drepturile animalelor din Viena nu au nici un argument legal pentru a-l reprezenta in instanta pe Pan.
Mai mult, acesta ar fi dorit sa poarte o discutie chiar cu pretendentul la statutul de om, dar acest lucru nu a fost posibil. Acesti activisti doresc ca lui Pan sa-i fie recunoscut statutul de persoana pentru a i se putea numi un tutore legal, care sa aiba grija de nevoile sale si sa-i apere interesele. Unul dintre acestia, Martin Balluch, insista ca Pan este “o fiinta cu anumite nevoi si interese” si acuza sistemul juridic austriac ca e prea rigid.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.