Studiul a fost publicat in prestigioasa revista medicala "The Lancet".
Conform oamenilor de stiinta, sistemul digestiv al animalelor rumegatoare e principalul vinovat pentru producerea metanului, un gaz care afecteaza grav atmosfera si care duce la agravarea incalzirii globale. Realizatorii studiului avertizeaza ca, in jumatate de secol, populatia lumii se va dubla, dar acest lucru trebuie sa conduca la scaderea consumului de carne de vita pentru a evita un dezastru.


Autorii afirma ca trebuie limitat la 50 de grame pe zi consumul de carne rosie provenita de la animalele rumegatoare - oi, capre - care emana metan, un gaz cu mare putere de incalzire. In prezent, la nivel global, consumul mediu zilnic de carne de vita se ridica la 100 de grame de persoana, dar exista diferente mari intre tarile dezvoltate - 200-250 g - si cele sarace sau in curs de dezvoltare - 20-25 de grame, spun cercetatorii. 22% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera provin din agricultura, un procent similar celui din sectorul industrial.
Cresterea vitelor, mai ales transportul si hranirea acestora, se afla la originea a 80% din emisiile de gaze cu efect de sera provenite din agricultura. Mai putin consum de carne rosie ar insemna si o populatie mai sanatoasa. "O diminuare substantiala a consumului de carne de vita in tarile bogate ar fi, de asemenea, benefica pentru sanatate, pentru ca astfel s-ar reduce riscurile de maladii cardiovasculare (...), obezitate, cancer colorectal etc.", spun cercetatorii.
Dar "o crestere a consumului de produse de origine animala ar fi benefica pentru sanatatea populatiilor din tarile sarace", au adaugat cercetatorii de la Centrul national de epidemiologie si sanatate a populatiei din Canberra.