Un grup de cercetatori de la Rensselaer Polytechnic Institute a anuntat ca a creat o baterie... din hartie si nanotuburi de carbon, care poate fi nu doar indoita sau rasucita, ci si taiata cu foarfecele pentru a se obtine forma dorita. Bateria minune, care are aspectul unei foi de hartie de culoare neagra, este compusa in mare parte din aceeasi celuloza pe care o gasim in hartia obisnuita.



Diferenta consta in faptul ca hartia incorporeaza nanotuburi de carbon, care servesc drept electrozi. Hartia este impregnata cu o solutie ionica ce serveste drept electrolit. Rezultatul este o hartie din celuloza care stocheaza energie electrica. Prin alaturarea a doua astfel de foi de hartie, cu partea cu celuloza la interior, se obtine un super-condensator, celuloza avand rolul de separator intre electrozii din nanotuburi de carbon. Electrolitul dizolva celuloza, transformand-o intr-un fel de gel ce conduce ionii intre electrozi. Mai mult, prin alaturarea unor folii metalice din litiu sau aluminiu de ambele parti ale unei singure foi de hartie, impregnata cu electrolit, se obtine o baterie litiu-ion reincarcabila. “In esenta, este o bucata obisnuita de hartie, dar realizata intr-un mod foarte inteligent”, a afirmat unul dintre co-autorii inventiei, Robert Linhardt. “Partile componente nu sunt combinate laolalta, ci este vorba despre un singur device integrat. Componentele sunt atasate molecular unele de celelalte: nanotuburile de carbon sunt incorporate in hartie, iar electrolitul impregneaza hartia.
Rezultatul final este un device care arata, se simte si cantareste la fel ca hartia”. Bateria astfel rezultata este flexibila, putand fi indoita, infasurata, impaturita sau taiata in orice forma dorita, fara a-si pierde proprietatile. Cercetatorii au realizat un prototip putin mai mare decat un timbru, capabil sa genereze aproximativ 2,4 volti, cu o densitate de putere de aproape 0,6 mA/cm2. Bateria este insa scalabila prin simpla suprapunere a mai multor foi de “hartie”, pentru a se obtine o capacitate suficienta pentru a alimenta device-uri de dimensiuni mari. Bateria poate fi folosita pentru a alimenta atat laptop-uri, telefoane mobile sau camere digitale, cat si automobile, avioane sau barci, fiind foarte usoara. Cercetatorii au folosit sare lichida pe post de electrolit, dar afirma ca aceasta ar putea fi inlocuita de electroliti care se gasesc in secretiile si fluidele din organismul uman, facand din acest tip de baterie un candidat pentru implantarea in corpul uman. “Aceasta ar putea fi o modalitate de a alimenta un device de mici dimensiuni precum un stimulator cardiac fara a introduce in organism compusi chimici toxici care se gasesc in bateriile tipice”, a declarat un alt autor al inventiei, Victor Pushparaj. Bateria se pare ca se comporta foarte bine intr-o plaja larga de temperaturi, de la -73 la 150 grade Celsius. In ceea ce priveste bateria reincarcabila, cercetatorii au afirmat ca au supus-o la aproximativ 100 de reincarcari, fara a observa vreo deteriorare a performantelor. In continuare, autorii inventiei doresc sa dezvolte metode pentru a imprima aceste baterii folosind prese de tiparire traditionale. [www.stiinta.info]


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.