Furtunile de nisip din nordul Chinei au afectat grav suprafete intinse din Marele Zid. Expertii spun ca portiuni uriase din monumentul care se numara printre cele sapte noi minuni ale lumii vor disparea in urmatorii 20 de ani, inghitite de desertul Badain Jaran.
Cu o vechime de peste 2.000 de ani, Marele Zid se intindea odata pe aproximativ 6.400 de kilometri pe teritoriul Chinei, de la trecatoarea Shanhaiguan, in nord-estul provinciei Hebei, la trecatoarea Jiayuguan, din nord-vestul provinciei Gansu. Zidul a fost initial construit pentru a apara China de invazia triburilor nomade din nord. La aproape 500 de kilometri de trecatoarea Jiayuguan, la Minqin, o portiune de aproximativ 60 de kilometri din Marele Zid s-a transformat in ruine din cauza activitatilor agricole intensive din anii'50, desfasurate in zona.

Muncitorii din zona Minqin incearca sa protejeze zidul acoperindu-l cu noroi si nisip. Oamenii vor sa construiasca bariere si sa planteze copaci pentru o mai buna protejare a monumentului. in prezent, portiunile din zid care au ramas intacte totalizeaza 2.500 de kilometri. Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 10 milioane de turisti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.