„In 30 de ani, noi vom avea in mana majoritatea genelor care determina longevitatea si vom fi in situatia de a dubla sau chiar tripla durata maxima, de 120 de ani, a vietii noastre. Este posibil ca anumite persoane sa fie in viata si peste 500 de ani” spune Dr. Michel Jazwinsky de la State University Medical Center din Louisiana. Si asta in pofida studiilor care vorbesc de o scadere, pe alocuri, dramatica a sperantei de viata a omenirii.

Din perspectiva noastra astfel de teorii par fantasmagorii in toata regula avand in vedere faptul ca Romania este tara din UE cu cea mai scazuta speranta de viata in randul femeilor, iar la barbati ne situam pe unul din ultimele locuri, se arata intr-un studiu recent dat publicitatii de Eurostat. Teoria oamenilor de stiinta americani este cel putin la fel de fascinanta pe cat de traznita pare la prima vedere”.

Error! Unknown switch argument.

Sa fii nemuritor este o utopie, dar sa traiesti cat mai mult este un vis care iti poate da tarcoale indiferent unde si cum o duci. Cat sa reprezinte oare „acest mai mult”? Prima statistica asupra duratei vietii ne-o ofera chiar Biblia. Potrivit acesteia, Adam a trait 930 de ani si a devenit un tata fericit la varsta de 230 de ani cand s-a nascut fiul sau Set. Viata acestuia a durat 912 ani, iar fiul sau Enos a trait 910 ani, Maleleil - 895, Iared-962, iar Matusalem -969 ani, fiind pana in zilele noastre recordul absolut al longevitatii.

De la numele sau deriva si adjectivul “matusalemic” care insoteste de regula varsta celor ce se apropie sau ce depasesc suta de ani In tarile dezvoltate, sustin cercetatorii de la Center of Bio-Gerontology Medical Departament din Los Angeles, media de varsta a crescut in ultimii 90 de ani cu un sfert de secol. In unele din aceste tari, cum ar fi de pilda SUA, Japonia, Franta, Suedia etc, populatia de peste 65 de ani este mult mai numeroasa decat cea a tinerilor. Numarul persoanelor trecute de 60 de ani a crescut continuu, astfel incat, de la 200 de milioane in 1950 a ajuns la 450 de milioane in 1990 si la 600 milioane in anul 2000, preconizandu-se ca in 2005 sa atinga cifra record de peste un bilion. 10 japonezi din o suta au peste 65 de ani, previziunile indicand o dublare a acestui segment. O problema care, fireste, preocupa intreaga planeta, in Texas existand deja o banca „Gero-Gene” care formuleaza, de cativa ani, diverse scenarii asupra posibilei longevitati umane spre 500 de ani.

La prima vedere, am crede ca avem de-a face cu un „science fiction” suta la suta. Si totusi, experti in materie sustin categoric ca astfel de varste pot deveni certitudini ale viitorului. Dr. Edward Masoro de la University of Texas Heath Center din San Antonio e categoric: “Putem extinde considerabil durata vietii, poate chiar suta la suta, ceeea ce ne va da 100-200 de ani in plus”. Dr. Michel Jazwinsky de la State University Medical Center din Louisiana e si mai optimist: “In 30 de ani, noi vom avea in mana majoritatea genelor care determina longevitatea si vom fi in situatia de a dubla sau chiar tripla durata maxima, de 120 de ani, a vietii noastre. Este posibil, pluseaza distinsul cercetator, ca anumite persoane, in viata acum, sa fie in viata si peste 500 de ani”. Nu aceleasi lucruri se pot afirma despre speranta de viata a romanilor. Ci, din contra. De la Revolutie incoace, rata natalitatii a scazut continuu, ajungandu-se in pragul unei veritabile catastrofe demografice, mai ales daca luam in calcul si cresterea vertiginoasa a mortalitatii, precum si dimensiunile, deloc de neglijat, ale migratiei externe.

Luate impreuna, toate aceste realitati au facut ca romanii sa piarda, pe drumul tranzitiei, un milion de suflete. Mai mult, Romania este tara din UE cu cea mai scazuta speranta de viata in randul femeilor, iar la barbati ne situam pe unul din ultimele locuri, se arata intr-un studiu recent dat publicitatii de Eurostat. Astfel, daca in 2005 speranta de viata a romancelor era de 75,4 ani, in 2050 se estimeaza ca aceasta va fi de 82 de ani. In 2005, cea mai mare speranta de viata pentru femei era in Spania (83,9 ani), urmand ca, in 2050, cea mai ridicata speranta de viata sa o aiba femeile din Franta (89,1 ani). In 2005, la nivelul UE 27, a fost o diferenta de aproape sase ani intre speranta de viata a femeilor (81,5) si cea a barbatilor (74,5). In 2050, speranta de viata va creste atat in ceea ce priveste femeile cat si barbatii, pentru acestia cresterile fiind mai mari. In ceea ce priveste barbatii, in 2005, doar trei inregistrau sperante de viata mai mici decat in Romania (68,2 ani): Lituania (65,4 ani), Letonia (65,6) si Estonia (67,3).

Pentru 2050 in Romania se prevede ca barbatii vor avea o speranta de viata de 77,6 ani. Cu toate masurile luate recent pentru cresterea natalitatii, in urmatorii ani vom asista la o adevarata explozie a segmentului care va avea nevoie de sociala. Romanii vor fi din ce in ce mai putini si din ce in ce mai batrani, societatea fiind nevoita sa suporte fonduri de-a dreptul exorbitante pentru intretinerea acestora din urma. Un studiu finantat de Uniunea Europeana si realizat de o societate germana, referitor la sistemul de protectie sociala estic, avertiza inca de acum cativa ani ca pana in 2015 in Romania numarul varstnicilor va scadea usor, dupa care va incepe o crestere constanta a celor care vor beneficia de pensie. Peste 40 de ani, populatia care va depasi pragul a 60 de ani va avea o pondere de 30 la suta in randul romanilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.