O noua tehnica de prelevare a amprentelor va oferi cele mai fine detalii despre posesorul lor, inclusiv daca este fumator sau vegetarian.

Cercetatorii se ambitioneaza sa afle cit mai multe dintr-o singura amprenta

Gelatina este materialul optim pentru a colecta cele mai fine amprente, au descoperit cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra. Metodele standard de pina acum, care folosesc pudre, lichide sau vapori, pot deteriora amprentele si astfel analiza lor scapa din vedere informatii importante.

Noua tehnica, prezentata pe LiveScience.com, are la baza o banda de gelatina si permite cercetatorilor sa analizeze chimic amprenta, ajungind astfel la detalii despre dieta, sexul si rasa posesorului. „In mod sigur, victimei nu ii pasa daca agresorul este fumator sau vegetarian. Dar informatiile acestea ajuta politia sa il gaseasca“, explica importanta inovatiei Charles Q. Choi, pe LiveScience.com

Banda realizata de britanici poate preleva amprente de pe o varietate mare de suprafete, cum ar fi minerele de la usa, sticla sau monitoarele, la fel ca si metodele traditionale. Gelatina este iradiata apoi cu infrarosu, in interiorul unui aparat extrem de sensibil, care realizeaza un fel de „fotografie chimica“, identificind moleculele din amprenta in mai putin de 30 de secunde.

Coordonatorul echipei care a lucrat la aceasta tehnica, Serghei Kazarian, incearca sa explice secretul pe intelesul tuturor: „Amprentele contin o parte extrem de mica dintr-un gram de fluid, care poate fi asemanata cu un fir de nisip. Ea este suficienta insa pentru a afla indicii despre stilul de viata al unei persoane“.

Chimistii londonezi au identificat barbatii in functie de cantitatea de uree din amprente - aceasta fiind substanta-cheie din urina. Complexul de chimicale organice poate arata, de asemenea, virsta si rasa oamenilor, dar si natura lucrurilor cu care acestia au intrat in contact, cum ar fi praful de pusca, fum, droguri, explozibili sau arme chimice si biologice.

Chiar si dieta poate fi determinata prin aceeasi tehnica, asigura Kazarian: vegetarienii, de exemplu, au un continut diferit de aminoacizi. „Trebuie sa testam mai multi voluntari pentru a aduna informatii statistice despre rasa si sex, dar cu siguranta tehnica va fi un instrument foarte puternic“, a declarat chimistul pentru portalul stiintific.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.