Oamenii de stiinta canadieni au anuntat la o conferita pe tema fertilitatii desfasurata in Franta, la Lyon, nasterea primului copil nascut dintr-un ovul dezvoltat in laborator, inainte de a fi inghetat si apoi fertilizat, potrivit The Guardian.

Potrivit cercetatorilor, copilul este o fetita, pe nume Carine, care are aproape un an, este perfect sanatoasa si se dezvolta in conditii normale.

Pana in prezent, nu se stia daca ovulele obtinute astfel pot supravitui dupa ce sunt dezghetate pentru ca apoi sa poata fi fertilizate. Metodele clasice presupuneau dezvoltarea ovulelor in corpul femeilor si abia apoi recoltarea si inghetarea lor, pentru o viitoare fertilizare.

Noua metoda nu le mai obliga pe femei sa-si asume riscul tratamentelor medicamentoase de fertilitate, care pot cauza o boala rara, dar fatala numita sindromul de hiperstimulare ovariana (OHSS). Noua metoda este avantajoasa si pentru ca unele femei nu au timp pentru un astfel de tratamen medicamentos, sau il toleraza greu, cum este cazul celor care fac chimioterapie.

Prin metoda propusa de canadieni se colecteaza ovule imature care se dezvolta in laborator si apoi sunt inghetate pana cand pacientele termina chimioterapia si pot naste in siguranta.

Medicii canadieni au anuntat ca alte trei femei au fost insamantate folosindu-se aceeasi metoda, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.