O echipa de cercetatori a aflat de ce ne dor miinile atunci cind tinem o bucata de gheata. La studiul publicat la sfirsitul saptaminii trecute in prestigioasa revista de stiinta „Nature“ a participat si un roman.
Cercetatorul Alexandru Babes (36 de ani), de la Facultatea de Biologie a Universitatii Bucuresti, a vrut sa afle, impreuna cu colegii lui de la Universitatea din Erlangen, de la University College of London si de la Universitatea Kyushu, din Japonia, de ce, la frig, pina si o calduroasa stringere de mina te poate face sa dansezi pe pereti de durere. Echipa de minti luminate si-a pus problema cum de e posibil sa simti durerea cu o asemenea intensitate, din moment ce la temperaturi scazute toate celelalte functii senzitive si motorii sint mult diminuate si abia de poti sa-ti dezlegi sireturile de la bocanci cu degetele inghetate. Cercetatorii au reusit sa demonstreze ca terminatiile nervoase implicate in transmiterea senzatiilor dureroase au un declansator de impulsuri nervoase care se activeaza la temperaturi scazute.

Totul a pornit de la un soarece mutant care a venit pe lume in anul 1999 in laboratorul profesorului John Wood de la University College of London. Pina la el se credea ca un anumit canal de sodiu, gasit in terminatiile nervoase si in fibrele nervoase implicate in semnalizarea durerii, e calea prin care se transmit senzatiile dureroase. Industria farmaceutica spera ca blocarea acestui canal ar putea elimina durerea fara aparitia de efecte secundare, iar cercetatorul britanic a reusit intr-un final sa inlature canalul respectiv din codul genetic al unor soareci.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.