Nu este la fel de sofisticat ca si C-3PO din Star Wars sau Data din Star Trek, insa inginerii japonezi au reusit sa creeze un "tanar android".

Acoperit de o piele din silicon de culoare gri, "copilasul" se poate misca, poate "vorbi" si chiar poate face si cativa pasi daca este incurajat cum trebuie. Creat de oamenii de stiinta japonezi Minoru Asada si Hiroshi Ishiguro (cel care este faimos pentru faptul ca si-a creat un "frate geaman android"), robotul CB2 cantareste 33 de kilograme si are 1,30 m.

CB2 are 197 de senzori tactili implantati in "piele" si alte 51 de dispozitive care ii permit sa reactioneze atunci cand este atins.

Daca CB2 este atins pe umar, el clipeste ca si cum este surprins, se opreste din mers, si se intoarce spre persoana care "l-a facut atent". De asemenea, daca cineva ii ofera o jucarie, el intinde mana si o ia. Robotelul este de fapt programat sa se comporte ca un bebelus de un an sau doi, desi este mult mai mare.

Urmatoarele misiuni de cercetare de la Agentia de Stiinta si Tehnologie japoneza din Osaka au ca scop imbunatatirea functiilor lui CB2 - al carui nume complet este "Child-robot with Biomimetic Body."

Cercetatorii au anuntat ca doresc sa faca un software care sa-i permita "micutului CB2" sa se miste si sa vorbeasca precum un copil de trei ani, "ca el". Exista insa voci care il numesc pe micul robotel ca fiind "ciudat, cam infricosator".

Simturi sintetice

Tehnologia CB2 este impresionanta. Are camere pentru ochi, microfoane pentru a putea auzi, si sute de senzori care sa-l ajute sa reactioneze la stimulii din mediul inconjurator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.