Conform statisticilor realizate de reprezentani din armata croat, peste 250.000 de mine sunt in continuare ingropate pe teritoriul rii, inc din timpul conflictului din anii '90. "Am demarat acest proiect pentru a reduce riscurile la care se expune populaia", a declarat "antrenorul" albinelor, profesorul Nikola Kezic.

Pentru a ajuta insectele s descopere bombele ingropate in pmant, echipa de cercettori le inva s asocieze explozibilii cu mancarea pe care o caut. Cum "acest lucru se poate realiza in numai trei-patru zile", conform spuselor profesorului Kezic, la nici o sptman de la punerea in practic a proiectului, terenurile minate vor fi populate de albine.

Inc de la primele teste, insectele au dat dovad de un real talent in detectarea explozibililor de tip TNT, fiind deja trimise in teritoriile deminate. Dup perfecionarea insectelor, Kezic sper s foloseasc albinele pe post de detectori de mine pentru pirotehnitii croai.

Folosirea animalelor in detectarea bombelor are deja un istoric destul de indelungat. In ri africane precum Mozambic, obolanii gigani sunt apreciai ca fiind "maetri neintrecui in dezamorsarea minelor antipersonal".