Imaginile surprinse la peste 6000 de metri adancime, unde traiesc o serie de specii bizare ce par sa nu apartina lumii acesteia, au fost stranse de tanara de 27 de ani intr-o carte-eseu intitulata sugestiv "Adancul: extraordinarele creaturi ale Abisului".

Strania populatie a abisului surprinde cu fiecare pagina. Printre ciudateniile imortalizate de Claire Nouvian se numara o micuta caracatita, Grimpoteuthis, ce pare mai degraba jucaria gonflabila a unui bebelus decat o vietate acvatica.

O alta creatura stranie este Grimpoteuthis - "Dumbo octopus" (caracatita Dumbo, botezata astfel datorita asemanarii cu simpaticul elefantel cu urechi uriase), care pare incaltata cu o pereche de galosi. Traieste in general pe fundul oceanelor, oamenii de stiinta detinand insa foarte putine informatii despre comportamentul sau.

"Teuthowenia pellucido"

Tiburonia granrojo/ "Marele rosu" este o meduza "rotunda, mare, neagra si catifelata)", cum o descrie chiar Claire Nouvian. Nu isi inteapa prada, cum fac majoritatea meduzelor, ci o prinde intre tentaculele sale, al caror numar este variabil. Este mai impunatoare decat alte specii de meduze si poate atinge chiar si un metru in diametru.