Un anestezist din Spania a fost condamnat, ieri, la 1.933 ani de inchisoare, din care urmeaza sa execute 20, dupa ce a recunoscut ca a infectat constient cu hepatita C 275 de pacienti, dintre care patru au decedat. Juan Maeso, in virsta de 65 de ani, fost anestezist sef la maternitatea "La Fe" din Valencia, va ispasi insa o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare, potrivit legislatiei spaniole pentru acest tip de delict.

In timpul procesului inceput in luna septembrie 2005, fostul anestezist, care era toxicoman si purtator de hepatita C, a recunoscut ca este vinovat de infectarea a 275 de persoane, din patru spitale din regiunea Valencia, intre anii 1988 si 1997.

Patru dintre acestea au murit deja in urma luptei cu boala. In afara pedepsei cu inchisoarea pentru delictele de raniri si omoruri prin imprudenta, Maeso a mai fost condamnat, impreuna cu autoritatile sanitare regionale, la plata unor despagubiri al caror total este de aproape un milion de euro. Maeso isi contamina victimele injectindu-le produse anestezice cu seringi pe care el insusi le folosea atunci cind isi injecta droguri. In anul 1997, din cauza unei explozii de cazuri de hepatita C, o boala de ficat transmisibila pe cale intravenoasa si care poate degenera in ciroza sau cancer de ficat, medicii au cerut o expertiza a procedurilor de sterilizare din clinica privata in care lucra Maeso.

Scandalul a izbucnit un an mai tirziu, dupa ce s-a dovedit ca virusul pe care il purta medicul anestezist este identic cu cel al persoanelor contaminate. In luna aprilie 1998, autoritatile au deschis o procedura de sanctiune impotriva anestezistului pentru consum de droguri care contin opiu si au reusit sa il suspende din functie.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.