Cercetatorii de la Advanced Cell Technology din Alameda, California, au declarat ca au descoperit si izolat o clasa speciala de celule susa din embrioni umani care pot repara vasele de sange, se arata intr-un studiu publicat in revista "Nature". Daca previziunile oamenilor de stiinta se adeveresc, aceste celule miraculoase pot fi solutia ideala pentru refacerea tesuturilor bolnave.

Specialistii americani intentioneaza sa aplice rezultatele obtinute in urma experimentelor de laborator, pe animale, in dezvoltarea unor tratamente pentru diabetici si victime ale unor accidente cardiace sau alte maladii in care este necesar ca vasele de sange sa fie reparate.

Totusi, echipa crede ca descoperirea ar putea avea implicatii mai largi, pentru ca ar fi posibil sa foloseasca aceste celule pentru "a educa" sistemul imunitar, astfel incat acesta sa tolereze celulele cultivate in laborator pentru reparatii vitale in trupul omenesc.

Robert Lanza, coordonatorul studiului, a spus ca aceste celule "au o capacitate uimitoare de a repara afectiunile vasculare la animale". "Avem studii care indica faptul ca celulele pot accelera considerabil procesul de reparare a afectiunilor pulmonare. Credem, de asemenea, ca acestea pot fi utilizate pentru a rezolva complicatii ale diabetului", a mai spus Lanza.