O echipa de cercetatori americani a reusit sa surprinda intreaga lume dupa ce a anuntat ca a elaborat o drojdie de bere imbunatatita genetic, capabila sa detecteze materialele explozibile din aer, informeaza AP. Acestia spera ca odata cu folosirea ei in industria alimentara, consumatorii de bere sa poata sti cu mult timp inainte daca sunt sau nu in pericol de a fi aruncati in aer.

"Saccharomyces ce­­re­­visiae", o drojdie folosita in acelasi timp in panificatie si in­­dustria berii, a fost transformata de acesti biologi prin adaugarea unei gene de sobolan care reactioneaza in prezenta moleculelor de dinitrotoluen, DNT.

DNT-ul serveste ca intermediar la fabricarea trinitrotoluenului, o substanta extrem de folosita in realiza­­rea materialelor ex­­plo­­zive folosite de tero­­risti. Astfel, drojdia va fi detectorul ideal in des­­co­­perirea DNT-ului, asemeni unor caini politisti specializati in cautarea bombelor.

Citeste si:

Pentru a sti daca drojdia a sesizat pre­­zenta explozibilului fara a se mai proceda la manipulari complicate, oamenii de stiinta au introdus in pa­­trimoniul sau genetic o a doua gena care o face sa ia culoarea ver­­de in prezenta DNT-ului. Drojdia este foar­­te utilizata de biologi in experimente, care i-au descoperit genomul in 1996.

Autorul studiului, Danny Dhanasekaran, de la scoala de medicina a Universitatii Temple din Philadelphia, subliniaza ca procedeul este inca experimental. El estimeaza insa ca acest biosenzor ar putea fi utilizat in detectarea pe viitor a unei game mai variate de arme chimice.