Faraonul Tutankamon nu a fost asasinat, asa cum au sustinut anterior mai multi oameni de stiinta, mai probabil fiind sa fi murit din cauza complicatiilor aparute la un picior fracturat, a conchis o echipa de experti egipteni.

O tomografie a mumiei vechi de 3.300 de ani a relevat ca fostul suveran egiptean a suferit o fractura cu putin timp inainte sa moara, la 19 ani. In pofida celebritatii lui Tutankamon, egiptologii cunosc relativ putine amanunte despre domnia sa de zece ani. In urma primei radiografii facute mumiei lui Tutankamon, in craniul sau a fost descoperit un fragment de os, de unde speculatia ca ar fi fost ucis prin lovire. Unii istorici au sustinut chiar ca a fost asasinat pentru ca ar fi incercat sa reintroduca politeismul, iar altii cred ca ar fi fost ucis de Ay, ambitiosul sau sef al armatei, care i-a si succedat.

Insa in urma tomografiei facute la inceputul acestui an, expertii egipteni nu au gasit nici o dovada in sprijinul ipotezei ca Tutankamon ar fi fost lovit la cap sau asasinat prin vreo alta metoda, fragmentul de os din craniu fiind rezultatul procesului de imbalsamare. Nu toti membrii echipei sint de acord cu faptul ca moartea lui Tutankamon ar fi fost provocata de infectarea piciorului fracturat - de pilda, o infectie purulenta subcutanata, ca un flegmon -, insa toti au abandonat ipoteza asasinatului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.