Are 1,79 metri inaltime, 64 kg in greutate si o constitutie mai degraba obisnuita decat una atletica asa cum ai fi tentat sa crezi stiind ca ai de-a face cu un cascador profesionist.

A imbracat pentru prima oara costumul special de protectie, la adapostul caruia a executat sute de acrobatii periculoase, cu zece ani in urma cand de-abia implinise 20 de primaveri. Spune, razand, ca nimeni si nimic nu-l mai sperie pe lumea asta. Nici macar moartea pe care a sfidat-o pana acum de peste 400 de ori in show-urile acrobatice cu masini sau motociclete pe care si-a pus semnatura.

La varsta de 30 de ani, Iulian Chicarose se poate lauda cu faptul ca se numara printre cei mai experimentati si mai valorosi cascadori romani.

A jucat in peste 20 de filme, alaturi de asi ai cascadoriei din intreaga lume. "Remy Joulien, francezul care a incantat cinefilii din intreaga lume cu prestatia din productiile cinematografice cu James Bond, renumitul Pascal Bizzaro, dublura lui Jean Paul Belmondo, si cei doi fii ai sai, Patrick si Davide, Sobi Czech sunt doar cativa dintre cei in compania carora am lucrat umar la umar pentru realizarea unor scene cu grad maxim de periculozitate", marturiseste Iulian. Tanarul om de afaceri botosenean care conduce o firma de reparatii auto spune ca debutul sau in lumea cascadoriei a fost rodul unei intamplari.

"in ’97, o echipa de cascadori de la studiourile Cine-Cita avea nevoie de oameni pentru o serie de acrobatii simple. Am batut la usa studioului si cam asta a fost tot. De atunci nu am mai abandonat niciodata meseria de cascador, de pe urma careia, in zece ani, am castigat peste 150.000 euro".

Din intalnirile cu moartea, Iulian nu a scapat intotdeauna nevatamat. "Am fost de cateva ori la un pas de a-mi gasi sfarsitul. Am avut de nenumarate ori umarul dislocat, am suferit fracturi serioase la maini sau picioare, la coaste sau chiar la cap. Primul accident s-a petrecut in 1999, cand filmam pentru seria a V-a din La Piovra. Am stat internat vreo doua luni, dar nu m-am lasat si m-am intors pe platoul de filmare".

Ultima oara cand a vazut chipul had al mortii a fost in vara lui 2004, cand a scapat cu viata ca prin minune. "Lucram la o productie Castel Film. in timpul unei curse de masini, trebuia sa cad din vehiculul care se deplasa cu viteza mare. Dupa primele doua duble, masina s-a stricat si a fost inlocuita. La cea de-a treia dubla, pilotul autoturismului nu a respectat viteza prevazuta in proiectul cascadoriei. Avea peste 100 la ora, iar forta impactului meu cu solul a fost mult mai mare. M-am rostogolit mai mult de 40 de metri si am trecut de locul in care trebuia sa ma opresc. M-am izbit violent de un container pentru recuzita, moment in care casca de protectie mi-a fost pur si simplu sectionata. M-am lovit foarte serios la cap, iar coloana vertebrala a fost tasata. A fost nevoie de sase luni pentru a-mi reveni", isi aminteste cascadorul.

Echipament de 7.000 de euro

Echipamentul folosit de Iulian in timpul cascadoriilor pe patru sau doua roti nu e la indemana oricui. "Costa peste 7.000 de euro. Nu e mult in conditiile in care luam 3.500 euro pentru o cascadorie" spune Iulian.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.