Cercetatori de la Universitatea din Tokio, impreuna cu specialisti de la Institutul de Stiinte ale Sanatatii SHIMANE, au dezvoltat un prototip de scaun auto inteligent capabil sa detecteze cand ocupantul scaunului este aproape sa adoarma. Scaunul a fost prezentat la simpozionul gazduit de Universitatea din Tokio in data de 5 februarie.

Cercetatorii au inceput studiind semnele fiziologice a 100 de subiecti somnorosi, concentrandu-se in special la schimbarile pulsului si respiratiei ce apareau cu 10 minute inainte de a adormi. Apoi ei au dezvoltat un sistem de senzori care sa poata detecta aceste schimbari si care sa fie aplicate in scaun. Scaunul este echipat cu o pereche de senzori de presiune pentru monitorizarea pulsului asezati pe partea din spate a scaunului, si un set de senzori de monitorizare a respiratiei montati sub scaun.

Cercetatorii au testat cu succes sistemul printr-o varietate de simulari si conditii de conducere normale, si au spus ca acesta va functiona chiar si atunci cand soferul va avea pe el inca un rand de haine. Sistemul anterior de predictie a starii de somnolenta avea nevoie de mai multe date fiziologice si necesita atasarea unor electrozi pe corpul subiectilor. Atata timp cat acest sistem va fi voluminos, ei nu-l vor vedea raspandit si folosit pentru automobile.

Oricum, fata de primul sistem, noul scaun inteligent de masina nu cere ca soferul sa imbrace o anume imbracaminte speciala, el poate detecta starea de somnolenta atata timp cat soferul ramane pe scaun. Desi scaunul poate simti cand soferul adoarme, el nu este echipat inca sa raspunda. Urmatorul pas va fi ca scaunul sa fie echipat cu functie de alarma care sa se activeze automat cand ocupantul incepe sa devina somnoros. Cercetatorii spera ca scaunul inteligent sa devina comercial in urmatorii 5 ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.