Un muzician a fascinat neurologii elvetieni cu capacitatea de a simti gustul notelor. Cand aude un Si minor de exemplu, Elizabeth Sulston simte gust de frisca, iar in cazul unui Mi minor, gustul este amarui. Elizabeth Sulston sufera de sinestezie, o afectiune psihica ce consta in faptul ca stimularea anumitor organe de simt produce senzatii specifice altor analizatori.

"Am stiut intotdeauna ca am aceasta boala, dar nu am constientizat exact ce inseamna pana pe la vreo 16 ani", a povestit Elizabeth Sulston pentru prestigioasa revista "Nature". "La inceput, asociam sunetele cu diverse culori si foarte tarziu mi-am dat seama ca nu toata lumea vede culori atunci cand aude o melodie. Ulterior, cand mi-am inceput studiile muzicale, am observat ca simt pe limba diverse gusturi, foarte variate, in functie de note. Doar octavele nu au nici un fel de gust", a adaugat ea.

Neurologii de la Universitatea din ZUrich, Elvetia, spun ca nu au mai intalnit un asemenea caz, desi lucreaza de ani de zile cu muzicieni care au calitati exceptionale sau bizare. "Credem ca sinestezia o ajuta pe Sulston in cariera de muzician", spune Lutz Jancke, conducatorul echipei de experti de la ZUrich. intrebat daca aceasta capacitate a muzicienei de a asocia sunetele cu gusturile are implicatii mai mari in domeniul neurostiintei, Jancke rade.

"Asta e o intrebare de un milion de dolari!", spune el. "Exista persoane care sustin ca poate fi vorba, pur si simplu, de o analogie banala facuta pentru invatarea rapida. Capacitatea noastra de invatare se imbunatateste daca asociem lucrul pe care dorim sa il invatam cu ceva ce cunoastem deja".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.