Mii de soareci, sobolani si iepuri sunt crescuti, anual, in "Animaleria" Institutului Cantacuzino din Capitala. Tinuti in conditii de maxima sterilitate, pe ei se testeaza seruri, vaccinuri si antibiotice. Tot la ferma din Baneasa, berbecii, caii si vacile sunt "donatori" consecventi de sange.

Ingrijitoarele "Animaleriei", asa cum este numita cladirea in care se afla cei 2.500 de soareci si cei 1.200 de sobolani crescuti pentru experiente, nu au voie sa intre in incaperile sterile, decat dupa ce fac dus, se dezinfecteaza si se echipeaza din cap pana-n picioare, astfel incat sa nu li se mai vada decat ochii.

"Nu au motive sa le fie frica de sobolani si de soareci, deoarece acestia nu sunt agresivi. Au ajuns la un nivel de domesticire foarte avansat", ne spune dr. Cristin Coman, directorul fermei. De un alb imaculat, cu ochii rosii si codite lungi, micile rozatoare sunt "cazate" in cutii de plastic, asezate pe rafturi, ca niste carti in biblioteca.

"Sunt niste animale care raspund ca un reactiv chimic. Cand li se inoculeaza un medicament, ei reactioneaza asa cum isi propune cercetatorul. Pe aceste rozatoare se testeaza antibioticele, deoarece raspund cel mai bine la astfel de substante", ne-a mai spus dr. Coman. Animalutele respira un aer super filtrat si beau o apa pura, astfel incat nici o bacterie sa nu se apropie de ele. "In interiorul animaleriei este suprapresiune, in sensul ca aerul mai mult iese, decat intra", a adaugat dr. Coman.

Iepurii sunt predispusi la a face febra

Celia Hulub Dumitru ingrijeste iepuri la ferma de peste 20 de ani.
"Avem cateva zeci de iepuri, pe care ii crestem pentru testarile produselor medicamentoase, care nu trebuie sa produca febra. Sunt cei mai buni pe aceasta felie", spune dr. Coman.

Berbecii sunt donatori de sange

Cei 100 de berbeci, cei 12 cai si cele patru vaci ale fermei sunt adevarati donatori de sange. Si consecventi: "Doneaza cate 500 ml de sange, la doua saptamani. Sangele recoltat de la aceste animale se utilizeaza pentru analizele umane", ne-a declarat dr. Cristin Coman.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.