Pe micuta insula Niolam, din Pacific (Papua Noua Guinee), exista cel mai valoros vulcan din lume. Ce are el cu totul neobisnuit fata de altii? Faptul ca adaposteste in craterul sau o adevarata comoara: 1300 de tone de aur! Specialistii considera absolut ciudat acest fenomen, data fiind uriasa cantitate de metal pretios, in conditiile in care ,in intreaga lume s-au exploatat pana acum 193.000 de tone.

Aparut in urma cu 400.000 de ani, vulcanul a aruncat pana acum in aer magma si cenusa, dar si apa. Or, exact apa a fost cea care, potrivit specialistilor, a adus la suprafata aurul. Lichidul s-a evaporat apoi, iar metalul s-a solidificat. Cei care au studiat fenomenul spun ca, in crater, comoara creste de la un an la altul cu cate 24 de kilograme.

Citeste si:

Cercetatorul Kevin Brown, din Noua Zeelanda, crede ca si alti vulcani ar putea functiona ca niste "lifturi" pentru zacamintele de aur. Iar Christoph Heinrich, de la Institutul Elvetian pentru Tehnologie, a descoperit chiar cantitati de sute de ori mai mari decat arunca vulcanul, inflitrate in panza freatica. Or, asta arata ca se apropie o noua eurptie, peste cateva saptamani, zile sau chiar ore, dupa cum spune Greg Hall, geolog la firma canadiana de exploatare a aurului Placer Dome.