I se spune "Sim Man", numele pe care i l-a dat compania producatoare din Norvegia. Papusa gonflabila a fost adusa, la sfπrsitul anului trecut, in Centrul de Simulare Medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj. Pe ea invata medicii, asistentele medicale, paramedicii SMURD si studentii, care trebuie sa stie ce manevre medicale trebuie facute in caz de urgenta.
Boala este programata de pe un computer atasat, sau de la telecomanda lui proprie. Practicantul este pus in fata unei situatii de criza, cum ar fi, de exemplu, o rana foarte grava, o criza de astm, un stop cardiac si chiar boli psihice.

"Pot sa-l fac sa aiba aproape orice boala doresc. Noi ne axam insa pe situatii-limita, in care pacientul trebuie stabilizat urgent. Le aratam, astfel, studentilor cum trebuie sa procedeze", explica medicul rezident specializat pe terapie intensiva, Dan Dπrzu. Manechinului i se poate schimba sexul in caz de nevoie. Papusa reproduce durerile unui adult si majoritatea organelor sunt construite anatomic, la fel ca la om. Materialul ce imita pielea este un fel de latex, comprimπndu-se ca epiderma umana. "Daca il injectezi, latexul isi revine imediat, nu ramπne gaura, la fel cum se intπmpla cu pielea umana", spune medicul Dπrzu.