Unii angajatori din Bulgaria au facut mai mult decat le cere legea privind fumatul in locurile publice, acordand bonusuri angajatilor nefumatori si penalizari celor care fumeaza, transmite BBC online. in Bulgaria, unde 55% din locuitori fumeaza, interzicerea fumatului in locuri publice, introdusa la 1 ianuarie, a venit ca un soc si a fost urmata de proteste.

Initiativa guvernamentala le-a dat insa idei si altora. incurajat de spiritul de schimbare, patronul unei companii de televiziune prin cablu, Skat, a decis sa porneasca propriul razboi impotriva fumatului. El le-a marit salariile nefumatorilor cu 50 de leva (32 de dolari) si le-a scazut pe acelea ale fumatorilor cu 10 leva (5,8 dolari) pe luna. Exista insa o conditie: daca esti prins fumand pe ascuns trebuie sa returnezi toti banii pe care i-ai primit pentru ca te-ai lasat de fumat.

"Unii angajati pierd 10 minute pe ora fumand, ceea ce inseamna mai mult de o ora de munca pe zi.
Acest lucru afecteaza productivitatea. stiu ca masura pare sa discrimineze fumatorii, dar de fapt este foarte corecta, pentru ca cei care nu fumeaza sunt mai eficienti", spune Valeri Simeonov. Unii din angajatii fumatori s-au simtit nedreptatiti la inceput, dar au sfarsit prin a se lasa de fumat.

"50 de leva este o motivatie serioasa. Daca te gandesti ca salariul minim pe economie este de 150 de leva pe luna, 50 de leva este o suma maricica", spune Katia, una din persoanele care s-au lasat de fumat ca urmare a masurii patronului ei. Oferta nu este atragatoare pentru toata lumea.

Gergana Toneva, angajata a aceleiasi companii, fumeaza cinci tigari pe zi si a decis sa nu renunte la acest obicei. Ea si-a platit deja "amenda" de 10 leva pe luna de doua ori. "Eu sunt de moda veche. Primesc doar bonusuri acordate pentru munca bine facuta. Nu fumez decat la cafea, dar nu vreau sa renunt la asta". SKAT nu este singura companie care face eforturi justificate de preocuparea pentru sanatatea angajatilor. Un producator de carne a gasit o solutie similara: angajatii care se lasa de fumat primesc doua zile de concediu in plus pe an.

Noua lege se aplica in toate cladirile publice. Restaurantele si barurile isi pot amenaja zone speciale pentru fumatori, ventilate corespunzator. Sistemele de ventilatie sunt scumpe si nu toti proprietarii si le permit. Interzicerea fumatului in locuri publice a fost imediat urmata de proteste, iar proprietarii de baruri au cerut o perioada de sase luni de gratie. Pana la expirarea acestui termen, singura diferenta intre zonele unde se fumeaza si cele in care nu se fumeaza sunt semnele mari cu "fumatul interzis".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.