Tastatura aparaturii folosite intens – precum computerele si telefoanele mobile- este un adevarat focar de infectie, dat fiind ca intre taste si pe acestea se aduna continuu murdarie, iar utilizatorii nu se spala mereu inainte de a le apasa.
De aceea, multi specialisti in igiena considera tastaturile mai murdare chiar decat vasele de WC! Din fericire, se poate steriliza cu laser aparatura "infestata", noteaza revista "Spiegel". Asta dupa ce in Coreea de Sud, unde utilizatorii celularelor sunt foarte panicati de posibila imbolnavire, exista deja firme specializate in curatarea tastaturilor cu jet de aer sub presiune, urmata de iradierea antibacteriana a aparatelor si chiar… parfumarea acestora.

Companiile Motorola si Samsung au reactionat si ele la aceasta adevarata manie a dezinfectarii, lansand modele cu carcasa tratata antibacterian, ceea ce totusi nu i-a linistit de tot pe spaimosi. De aceea, a fost nevoie de o masura radicala: dupa cum relateaza "New Scientist", Motorola a pus la punct un proces prin care celularele se pot autosteriliza! E vorba de o dioda care produce raze ultraviolete cu o lungime de unda de 250 nanometeri, capabile sa ucida orice bacterii. Si pentru ca utilizatorii telefoanelor astfel echipate sa nu fie afectati si ei de iradiere, procesul de autosterilizare - care dureaza cam trei minute- se declanseaza numai atunci cand aparatul este oprit. Deocamdata, celularele care se dezinfecteaza singure sunt destinate in principal sud-coreenilor, dar si americanilor, care s-au molipsit de spaima imbolnavirii din cauza tastaturii. Europenii par mai putin preocupati de acest pericol, desi ziarul "Express" din Trinidad-Tobago scria asta vara despre trei cazuri de decese provocate in Antile de bacterii luate de pe tastele telefonului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.